fbpx
 • Hatékony kínai harcművészet érdekel?

  Tanulj önvédelmet Magyarország legnagyobb Kung-Fu iskolájában. Fejleszd képességeidet, hogy megvédhesd önmagad, családodat. Légy magabiztos, fizikailag fit, és győzd le a stresszt. Ne halogasd a döntésed, iratkozz be még ma! Tanuljd meg megvédeni magad, hogy NE LÉGY ÁLDOZAT!

 • Nagyobb biztonságra vágysz? Tanulj önvédelmet!

  Gyere és sajátítsd el a Wing Tsun Kung Fu alapjait-​t. A Wing Tsun önvédelmi technkáinak birtokában nagyobb biztonságban érzed majd magad, mert tudod, hogy ha bajba kerülnél képes vagy megvédeni magad.

 • Feszült és ingerült vagy a nap végére? Vezesd le a stresszt!

  Feszült és ingerült vagy a nap végére? Vezesd le a stresszt! Rossz a közérzeted, tele vagy feszültséggel és unod már a körülötted levő emberek badarságait? Gyere hozzánk edzeni és verd ki a fejedből a stresszt. Edzőtársaid segítségedre lesznek. Eddzél egy jót és vezesd le a feszültséget. Kétségtelenűl nyugodt estéd lesz.

 • Érdekel a harcművészet? Legyél harcművész!

  Ismerd meg a harcművészet mögött levő szellemi vagy spirituális rendszert. A művész az alkotást és az önmegvalósítást tartja művészete fő céljának. Fontos a kibontakozás és valamiféle magasabb rendű elvvel való harmónia kialakítása. Kezdj el kitartóan edzeni és te is harcművész leszel!

 • Keményebb szeretnél lenni? Erősödj, keményedj!

  Ne csak álmodozz arról, hogy a haverok és a lányok elismernek téged, hanem tegyél is érte. Kezdj el edzeni, hogy elérd amit szeretnél! Ami nem öl meg, az megkeményít. Márpedig Wing Tsun edzésen még nem halt meg senki.

WING TSUN

ÖNVÉDELEM HARCMŰVÉSZET SZÉKESFEHÉRVÁR - VESZPRÉM

A Wing Tsun Kung Fu legendája

A Wing Tsun Kung Fu legendája

Wing Tsun jelentése gyönyörű tavasz, így hívták azt a kínai lányt, akiről a stílus kapta a nevét. A kung-fu ezen ága az egyetlen olyan ősi kínai harcművészet, melyet egy apáca hozott létre, több száz évvel ezelőtt. Az alapító, Ng Mui, apáca, azaz Shaolin-harcos papnő volt.

NgMui

Mikor a kolostort Lee Pa Shan áruló segítségével felgyújtották, csupán öt mesternek sikerült elmenekülnie, s kimenekítenie harcművészeti tudását. A Shaolin-kolostor lerombolása után Ng Mui a Fehér Daru-kolostorba vonult vissza, hogy felkészüljön terve valóra váltására: le akarta győzni Lee Pa Shan-t, az árulót.

Női voltából adódóan nem rendelkezett nagy fizikai erővel, ráadásul idős is volt már, így nem remélhette, hogy tervét a Shaolin kung fu segítségével keresztülviheti, hiszen az a testi erőre épült. A Wing Tsun hatékonysága abban rejlik, hogy az apácanő a technikák kidolgozásakor figyelembe vette a matematika és a fizika törvényeit, az emberi anatómiát és a puszta fizikai erő helyett az értelemre, a gondolkodásra, gyorsaságra, könnyedségre helyezte a hangsúlyt. Ez a stílus nem különféle állatok mozgásait utánozza, mert az ember nem olyan adottságokkal rendelkezik, ezért nem is tud úgy küzdeni, mint az állatok.

Azt kell kihasználnia, amivel több ennél, a gondolkodást, ez emelte ki ugyanis az állatvilágból. Ezért minden mozdulatnak megvan az értelme, mit, miért, és hogyan kell csinálni. Mint egy sakkjátszma, az egyik fél megnyit valamivel, a másik válaszol, esetleg kontra támad, melyre újabb ellenlépés következik. Nem igényel különösebb fizikai erőt, akrobatikus hajlékonyságot, az életkor sem befolyásolja, bárki bármikor elkezdheti, tanulása csak elhatározás kérdése.

Ng Mui Mester a Fehér Daru Kolostor melletti településen megismerkedett egy helyi kereskedővel, akinél több alkalommal vásárolt. A kereskedőnek volt egy Yim Wing Tsun nevű lánya, akit eljegyzett Leung Bok Chau.

ngmui&yimwingtsun

Mivel Yim Wing Tsun feltűnően szép lány volt, felkeltette az érdeklődését egy helyi agresszív férfinak, aki erőszakkal akarta Őt feleségül venni, ráadásul a férfi is járatos volt a harcművészetekben. Ng Mui megtudta az erőszakos férfi szándékát és felajánlotta Yim Wing Tsun-nak, hogy megtanítja őt a kung fu-ra. A piactéren egy megállapodás született. A lány egy éven át tanulja az új technikát, majd kiáll az agresszív kérővel. Amennyiben legyőzi őt egy küzdelemben, örökre békén hagyja.

Yim Wing Tsun egy évnyi tanulás után nyilvánosan legyőzte az agresszív kérőt!

yimwingtsunkuzdelem1 yimwingtsunkuzdelem2

Yim Wing Tsun ezután további két éven át tanulta az új Kung Fu rendszert, hozzáment Leung Bok Chau-hoz, majd megtanította neki is az új stílust. A Wing Tsun Kung Fu egy titkos stílus volt, emiatt megmaradt a tradíció, így azokat a technikákat is tartalmazza, melyek más stílusból a versenysporttá történő átalakulásuk miatt elvesztek, pl. az érzékeny, gyenge pontok támadása.

A Wing Tsun oktatása kínai hagyomány szerint csak családon belül történhetett, apáról-fiúra szállt a tudás, egészen a hetvenes évekig, amikor Yip Man nagymester elkezdte nyilvánosan is tanítani. Az ő tanítványa volt Bruce Lee, aki világhírűvé tette ezt a stílust.

yipman2 yipmanbrucelee

Az öreg mester legutolsó és legképzettebb tanítványát, Dr. Leung Tinget nevezte ki örökösének, aki a mai napig az eredeti kínai Wing Tsun kung-fu nagymestere.

leungyipman11

Leung Ting tizenéves kora óta megszállottja ennek a csodaszép harcművészetnek, azóta több film forgatásában is közreműködött, sőt rövid ideig Hong Kong elsőszámú akciósztárját, Jackie Chan-t is trenírozta, aki megkérte tanítson neki néhány mozdulatot a Wing Tsun híres fababa technikáiból a legújabb filmjéhez.

 

 

Székesfehérvári iskola Facebook oldala

Veszprémi iskola Facebook oldala