fbpx
 • Hatékony kínai harcművészet érdekel?

  Tanulj önvédelmet Magyarország legnagyobb Kung-Fu iskolájában. Fejleszd képességeidet, hogy megvédhesd önmagad, családodat. Légy magabiztos, fizikailag fit, és győzd le a stresszt. Ne halogasd a döntésed, iratkozz be még ma! Tanuljd meg megvédeni magad, hogy NE LÉGY ÁLDOZAT!

 • Nagyobb biztonságra vágysz? Tanulj önvédelmet!

  Gyere és sajátítsd el a Wing Tsun Kung Fu alapjait-​t. A Wing Tsun önvédelmi technkáinak birtokában nagyobb biztonságban érzed majd magad, mert tudod, hogy ha bajba kerülnél képes vagy megvédeni magad.

 • Feszült és ingerült vagy a nap végére? Vezesd le a stresszt!

  Feszült és ingerült vagy a nap végére? Vezesd le a stresszt! Rossz a közérzeted, tele vagy feszültséggel és unod már a körülötted levő emberek badarságait? Gyere hozzánk edzeni és verd ki a fejedből a stresszt. Edzőtársaid segítségedre lesznek. Eddzél egy jót és vezesd le a feszültséget. Kétségtelenűl nyugodt estéd lesz.

 • Érdekel a harcművészet? Legyél harcművész!

  Ismerd meg a harcművészet mögött levő szellemi vagy spirituális rendszert. A művész az alkotást és az önmegvalósítást tartja művészete fő céljának. Fontos a kibontakozás és valamiféle magasabb rendű elvvel való harmónia kialakítása. Kezdj el kitartóan edzeni és te is harcművész leszel!

 • Keményebb szeretnél lenni? Erősödj, keményedj!

  Ne csak álmodozz arról, hogy a haverok és a lányok elismernek téged, hanem tegyél is érte. Kezdj el edzeni, hogy elérd amit szeretnél! Ami nem öl meg, az megkeményít. Márpedig Wing Tsun edzésen még nem halt meg senki.

WING TSUN

ÖNVÉDELEM HARCMŰVÉSZET SZÉKESFEHÉRVÁR - VESZPRÉM

Chi Sau - tapadós kezek

Chi Sau - tapadós kezek

A Wing Tsun különlegessége, a Chi Sau (tapadós kezek gyakorlat) azáltal teszi kiemelkedően hatékonnyá a stílust, hogy a “bőrérzékelés” fejlesztése révén olyan reflexeket épít ki, amelyek – ellentétben a látáson alapuló reakciókkal – nem igénylik a nagyagykéreg részvételét az ingerületi folyamatban, ily módon sokkal gyorsabbak és biztosabbak lesznek. Szemreflex esetén legalább 7 átkapcsolás szükséges a retina érző sejtjei és az izomsejt között, ezzel ellentétben van olyan izom-izom (izomból induló és oda visszaérkező) reflexív, ahol 2 átkapcsolás elegendő! Ez utóbbi reflex kb. háromszor olyan gyors, mint a szemreflex.

Az érintésen alapuló Wing Tsun reflexekben többféle receptor vesz részt. A “bőrérzék”, azaz a bőr érzéksejtjei jelzik, hogy karunk melyik részét és milyen erővel éri a támadás, az izom – és ínorsók segítségével pedig képesek vagyunk meghatározni a támadás irányát és sebességét. A Wing Tsun tanuló kezdetben tudatosan dolgozza fel ezeket az információkat az agykérgében, de ahogy egyre gyakorlottabb lesz, úgy rövidül a reflexív, és csökken a reakció ideje. Végül, az automatikus reakciók szintjének elérésével már nincs szükség az agykéregre, ezáltal csökken az átkapcsolások száma, és a reflex eléri a lehető legnagyobb gyorsaságot. A receptorokhoz hasonlóan a reflexívek is többfélék. A leggyorsabb reflex (2 átkapcsolás: érzőideg – mozgatóideg, mozgatóideg – izom) a teljes, kitérésből, védésből és ellentámadásból álló reakció legelső összetevője, az áramlás egy eleme, ahol az izom nyújtása azonnal az izom összehúzódását váltja ki. További reflex az adrenalin-felszabadulás, melynek segítségével testünk felkészül a nagyobb igénybevételre, csökken a fájdalomérzés, nő a harci kedv, és nagyobb erőkifejtésre leszünk képesek.

Chi Sau gyakorlat - Si-hing Kerekes Csaba és Si-hing Szabó Csaba

A Siu Nim Tau és a Chum Kiu technikáira a hét és fél szekció épül, ezek mindegyike másra tanít meg:

1. szekció: alaptechnikák
2. szekció: rántások, csavarások, feszítések
3. és 3 és feledik szekció: Kwun Sau
4. szekció: Kwun Sau, duplaütések
5. szekció: Cheung Kiu
6. szekció: Fak Sau
7. szekció: Huen Sau, duplakezes technikák

A Chi Sau a kezek érzékelésének kifejlesztésére szolgál, a Chi Gerk (tapadós lábak) pedig a lábak ügyességét fejleszti: ez is hasonló elven működik.

Székesfehérvári iskola Facebook oldala

Veszprémi iskola Facebook oldala